"Základným kľúčovým slovom nášho rezortu je sebestačnosť. Toto slovo
dostalo iný význam v čase pandémie, ktorú prežívame. Zjavne vidíme, že
stať sa sebestačným je veľmi dôležité. Nie je to žiadna politická
deklarácia, povedzme si úprimne, je to otázka prežitia. Repka sa stala
istým symbolom, uznávam, že trochu až nadužívaným, ale určite nie
nepravdivým. Repky máme v tomto roku 147.000 hektárov, čo je približne
11 % ornej pôdy. Táto plodina je produkovaná v množstve, ktoré
2,5-násobne presahuje potrebu Slovenska," priblížil.
Repka je podľa Mičovského plodina, ktorá je určená na technické spracovanie do palív. "Je
to plodina, ktorá podporuje niečo, čo s výživou, tobôž so zdravou
výživou obyvateľstva, nemá vôbec, ale vôbec nič spoločné. Preto ja
osobne, ale nejde o môj osobný názor, ide o potrebu všetkých obyvateľov
Slovenska, som presvedčený, že produkcia tejto plodiny je symbolom doby,
ktorá musí odísť do minulosti," podčiarkol.
Mičovský podľa svojich slov chápe, že pestovanie repky bolo a je výhodné pre mnohých pestovateľov. "Viem,
že to bolo svojím spôsobom aj v rámci zákonných pravidiel prípustné.
Fakt je, že doma vôbec nemáme spracovateľské kapacity na to, aby sme z
repky urobili aspoň jedlý olej," poznamenal.
Podľa agroministra sa dá povedať, že všetka (doma spracovaná) repka ide do produkcie palív. "My
si pritom kupujeme potraviny z dovozu, dokonca aj ten repkový olej si
musíme kúpiť, čo je veľký paradox. Preto tento symbol zlého využívania
pozemkov (na pestovanie repky) ja naozaj vidím," podčiarkol.
"My na to nepôjdeme tak, že repky musí byť menej. Pôjdeme na to
spôsobom, ktorý nám budú umožňovať nové pravidlá Spoločnej
poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ. Podporíme producentov, ktorí budú
mladí, malí, strední, ale aj väčší, ale ktorí budú zameraní na plodiny,
ktoré je možné v našich pôdnych a klimatických pomeroch dopestovať a
ktoré všetci potrebujeme denne dostať na náš stôl," avizoval.
"Pýtam sa, naozaj je v poriadku, aby sme mali takú nízku
(potravinovú) sebestačnosť (okolo 40 %, pozn. TASR)? Neprekáža občanom
Slovenska, že musíme aj cesnak, aj cibuľu kupovať na druhých
svetadieloch? Toto potrebujeme? Repka kričí tou žltou farbou, ale ja
kričím nielen v mene svojom, ale v mene všetkých obyvateľov Slovenska,
že potrebujeme produkovať plodiny, ktoré potrebujeme ráno, na obed aj
večer mať na svojich stoloch," doplnil.
Dodal, že nejde o to, že by sa pestovanie repky znižovalo. "My ideme
zvyšovať produkciu potravín, ktoré potrebujeme v rámci svojich
výživových nevyhnutností. Verím, že práve pandémia nás upozorní na to,
že sa končí éra akademických debát. Musíme pristúpiť k tomu, aby polia
vyzerali menej žlto. Vnímam to tak, aby producenti nepestovali tri -
štyri, ale deväť - desať druhov plodín," dodal Mičovský.